sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Tehtävä 2A: Kirjakirppis


Oppilaskunta monipuolistaa oppilaiden mahdollisuuksia hankkia oppimateriaalia ja järjestää kirjakirppiksen, jonne oppilaat voivat jättää käytetyt oppikirjat myyntiin. Samalla selvitetään voiko kirjakirppiksen yhteyteen järjestää kirjojen vuokrauspalvelun, jolloin kirjan omistaja saisi vuokrauksen tuoton. Musiikkilinjan oppilaat puolestaan toivovat saavansa koulun kokoelmista nuotteja myös omaan käyttöönsä, joten oppilaskunnan kioskiin hankitaan monitoimilaite, jolla oppilaat voivat kopioida nuotteja ja muuta aineistoa. Laitteen käytöstä peritään oppilaskunnan kulut kattava maksu.

Oppilaskunnan puheenjohtaja Sari alkaa miettiä oppilaskunnan tekijänoikeudellista vastuuta. Tekijänoikeuslain mukaan tekijällä on yksinomainen oikeus määrätä teoksesta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin (Tekijänoikeuslaki 2§). Sarin käsityksen mukaan käytettyjen kirjojen jälleenmyynti on yleisön saataviin saattamista ja siten siihen tarvittaisiin kunkin kirjan tekijältä lupa. Se olisi aivan liian työlästä ja välityspalvelu jäisi silloin järjestämättä. Onko oppilaskunnalla oikeus perustaa käytettyjen kirjojen välityspalvelu ja tuleeko heidän saada jokaisen välitetyn kirjan oikeudenhaltijalta lupa, vai onko tekijänoikeus siirtynyt kirjan omistajalle? Olisiko tilanne erilainen, jos oppilaskunta järjestäisi vuokrauspalvelun?


Oppilaskunta voi perustaa kesäkirppiksen ja vuokrauspalvelun ilman että hankki lupaa kirjojen myyntiin.
Sari pohtii myös voisiko oppilaskunta ottaa vastaan käytettyjä kirjoja lahjoituksina ja lainata niitä kioskista oppilaille. Tulisiko oppilaskunnan hankkia kirjojen lainaamiseen lupa oikeudenhaltijoilta tai maksaa korvausta?
Oppilaskunta voi myös lainata hankkimiaan kirjoja ilman lupaa.

Monitoimilaitteen hankinta arveluttaa Saria. Kopiointi kuuluu tekijän yksinoikeuteen, eikä hän halua oppilaskunnan joutuvan vastuuseen tekijänoikeuden loukkauksesta. Loukkaavatko oppilaat tekijänoikeutta, jos he kopioivat tekijänoikeudella suojattua aineistoa?
Oppilaat saavat ottaa kopiointisäädösten mukaisen määrän kopioita omaan käyttöönsä.
Voiko oppilaskunta joutua siitä vastuuseen? Vaikuttaako asiaan se, että oppilaskunta perii monitoimilaitteen käytöstä maksun kulujen kattamiseksi?
Opiskelijakunta voi ottaa kohtuullisen maksun kopioinnista kulujen peittämiseksi.


Lähteet:

Tekijänoikeuslaki 2§, 12§, 19 § 1 ja 4 mom ja 27 § 1 mom
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404#P2
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404#12
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404#P19
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404#P27

Kansanedustajan kirjallinen kysymys ja siihen annettu vastaus 791/2009 vp
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_791_2009_p.shtml
Jos linkki ei jostain syystä toimi, kysymys on löydettävissä eduskunnan sivuilta tai Googlen avulla.

http://www.minedu.fi/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoikeuden_perusteita/tekijanoikeudesta_kysyttya/yksityinen_kopiointi.html

Tekijänoikeusneuvoston lausunto 2006:7, erityisesti sivu 3-4.
http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoikeusneuvosto/tekijaenoikeusneuvoston_lausunnot/2006/liitteet/TN_2006-7_edi.pdf

3 kommenttia:

  1. Sain tietää että vuokrauspalvelun osalta annettu linkki ei toiminut. Siitä on vähän keskustelua Kristiinan vastauksen kommenteissa

    VastaaPoista
  2. Tuo oppilaskunnan vastuu on minusta vähän ehkä epäselvää... Näin maalaisjärjellä ajateltuna (joka ei tosin tekijänoikeusasioissa yleensä ole se paras järki..)oppilaskunta ei voi olla vastuussa, koska eihän se pysty millään valvomaan, että miten sen omistamalla laitteella kopioitua materiaalia käytetään.. Yksityiseksi kopioinniksi lasketaan vielä se, että antaa kopion perheenjäsenen käyttöön, mutta ei ilmeisesti pidemmälle..?

    VastaaPoista
  3. Tekijänoikeudessa yksityisen vastinpari on julkinen, joten periaatteessa kaikki mikä ei mene julkiseen käyttöön on yksityistä käyttöä. Aina ei ole kyllä ihan selvää missä raja menee. Raja on kuitenkin vähän väljempi kuin vain perheenjäsenet, sillä myös tuttavapiiri lasketaan yksityisen käytön piiriin. Esimerkiksi koulussa välitunnilla tapahtuva levyjen kopiointi kaverille on sallittua yksityistä käyttöä. Kaikille luokkakavereille kopiointi sen sijaan menee varmaan yli sen "muutaman kappaleen", mitä yksityiseen käyttöön saa kopioida.

    Oppilaskunnan vastuu oli ehkä vaikein tehtävän kysymyksistä, eikä lähteetkään antaneet siihen suoraa vastausta. Tehtävään oli periaatteessa riittävää vastata, että yksityiseen käyttöön kopioiminen on sallittua, joten oppilaskunnallekaan ei voi syntyä vastuuta.

    Jos asiaa pohditaan pidemmälle, niin voidaan samaan lopputulokseen tulla sillä, että oppilaskuntahan ei itse kopioi teoksia, vaan tarjoaa ainoastaan välineitä. Tekijänoikeuden loukkaaja on aina se, joka kopion tekee (kun kopio tulee muuhun kuin yksityiseen käyttöön). On vaikea kuvitella, että oppilaskunnan voitaisiin katsoa toimivan avuntantajana tekijänoikeusrikkomukseen tai -rikokseen. Se edellyttäisi tahallista loukkaustarkoitusta. Oppilaskunnan on helppo argumentoida tällaista syytöstä vastaan osoittamalla välineen olevan tarkoitettu teosten omaan käyttöön kopiointiin.

    VastaaPoista